Tento recept připravil můj kolega Petr, výsledek je chuťově dokonalý. Vepřová líčka dušená na černém pivu v kombinaci s celerovým pyré chutnají skvěle.

Suroviny na 4 porce:
LÍČKA
vepřová líčka 800 g
vepřové sádlo 100 g
mrkev 50 g
celer bulva 50 g
petržel kořenová 50 g
cibule 100 g
tymián 2 snítky
česnek 2 stroužky
rajský protlak 100 g
černé pivo 0,5 l
demi-glace 0,3 l
sůl, černý pepř (čerstvě namletý)
CELEROVÉ PYRÉ
brambory 400 g
celer bulva 400 g
máslo 100 g
mléko 0,3 l
hrubá mořská sůl, černý pepř

LÍČKA
Líčka zprudka opečeme v kastrolu s tlustým dnem z obou stran. Vyjmeme z kastrolu a na tom samém základě opečeme kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem do tmava. Přidáme protlak, tymián a vše zarestujeme ještě jednou. Přidáme líčka, zalijeme pivem a demi-glacem. Dusíme do měkka. Když jsou líčka měkká, vyndáme je z omáčky a omáčku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
CELEROVÉ PYRÉ
Oloupané brambory i celer uvaříme do měkka. Vše prolisujeme. Mléko zahřejeme a vmícháme do brambor s celerem. Postupně přidáváme i máslo a sůl.

Tip: Z celeru si můžeme usmažit chipsy na dekorování.

Tento recept patří mezi 15 pivních receptů, které pro Český svaz pivovarů a sladoven sestavil šéfkuchař Titus Eliáš. Děkujeme za možnost publikovat je!
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven, www.ceske-pivo.cz

Share This