Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha představil krátce před Vánocemi svoji poslední novinku s názvem Břevnovské pinot. Jde o velmi speciální pivo, které bylo zakvašeno nejen pivními, ale i vinnými kulturami a prošlo čtyřmi fázemi kvašení.

Základ piva vznikl už v roce 2016. Původní várka piva kvasila pomocí speciálních kultur kvasinek a bakterií po dobu jednoho roku. O rok později si břevnovští pivovarníci sami na dvoře pivovaru vymačkali šťáva z vinných hroznů odrůdy Rulandské modré, které získali z vinice Hnanice na Znojemsku. Posléze ji smíchali s kyseláčem, tím nastartovali další kvašení. Kvasinky a bakterie nechali ještě další rok pracovat, v listopadu 2018 pak hotové pivo stočili do lahví. Pivo je hodně silné – 17,4 % EPM a 7,8 % alkoholu.

Kdo by chtěl tento výjimečný speciál pivo v limitované edici 400 lahví pořídit jako vánoční dárek, musí si pospíšit. Získat ho můžete v Klášterní sýpce v dárkovém balení lahev 0,375 l se speciálním uzávěrem + 2 sklenice s logem pivovaru za 450 Kč.

 

Hana Večerková, PDPK, 4.12.2018

 

 

Share This