V Nepomuku na náměstí se včera otevřel farmářský minipivovar Zlatá kráva. Po 85 letech se tak ve čtyřtisícovém městě na Plzeňsku začalo znovu vařit pivo.

 

Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam do dvou let plánuje v bývalé varně z roku 1870 ještě otevření Nepomuckých pivních lázní. ČTK to řekl Radovan Sochor, který ve stejném bloku domů nad náměstím otevřel v roce 2002 Švejk restaurant U Zeleného stromu a o čtyři roky později hotel s velkým divadelním sálem, víceúčelové hřiště, malé zemědělské muzeum a zařízení pro turisty a cykloturisty.

„Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku,” řekl Radek Sochor ml. “Základem naší farmy na okraji Brd je chov skotu v bio kvalitě, myšlenka ekozemědělství a práce s přírodními zdroji. Přenést čistou přírodu až na stůl. Tyto hodnoty jsme spojili s tradičním českým pivovarnictvím a vdechli tak život pivovaru Zlatá kráva.“

Výkonným sládkem pivovaru je Žaneta Petružálková, která přebírá řemeslo od svého otce Petra Petružálka, sládka pivovaru Modrá hvězda Dobřany, ten jako zkušený ručí za kvalitu vařeného piva.

Pivovar stál přes 12 milionů korun. Rekonstrukce trvala přesně rok. Ležácké sklepy a spilka jsou přesně podle plánů z roku 1910 ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870. Fungovat přestal v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3200 hektolitrů piva. Stejný objem plánuje vyrobit i nový průmyslový minipivovar. První rok vyrobí 1000 hektolitrů. Ceny piva budou srovnatelné s velkými konvenčními výrobci. Za půllitr desítky zaplatí lidé 29 Kč.

V nabídce budou trvale čtyři druhy piv – hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva – a dále speciální druhy svrchně kvašených piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale), které ponesou názvy Farma a Traktor. Na svátky firma připravila čokoládové pivo z kakaových bobů. “Jsme připraveni zásobovat okolí i celou ČR. S pár restauracemi už máme dohody,” uvedl Sochor. Pivovar nemá restauraci, ale jen šalandu, tedy místnost a prostor pro sládka, kde nabízí a prezentuje svá piva. Lahvuje je také do obalů 0,7 litru.

Pro veřejnost je otevřena Pivovarská Šalanda přímo v pivovaru a to od 4. 12. 2018. V prosinci vždy od úterý do soboty od 15:00 – 22:00 h, kde si můžete vychutnat pivo v prostředí pivovaru přímo s výhledem na varnu.

 

Zdroj: ČTK, 4.12.2018

Share This