Když jsme nedávno navštívily vyhlášenu pražskou restauraci U Pinkasů, věděly jsme, že se tam čepuje skvělé pivo, ale historii tohoto lokálu jsme znaly spíš zběžně. O to zajímavější a příjemnější byla prohlídka celého objektu (včetně letní gotické zahrádky, o níž žádná z nás neměla tušení) s generálním manažerem Karlem Doubkem.

Ten nám zasvěceně a s nelíčeným zaujetím přiblížil historii dnes vyhlášené pivnice, která se začala psát už v době Karla IV. přičiněním Blanky z Valois. Původně ovšem stavení sloužilo jiným účelům, s pivem se jeho dějiny propojily až v roce 1843, kdy se místní krejčí Jakub Pinkas dozvěděl, že se v Plzni začalo vařit nové pivo. Jak k tomu došlo? Lakotný zákazník z pivovaru v Plzni mu za krejčovskou práci platil soudky piva. Zlatavý mok však zachutnal nejen panu Jakubovi, ale každému, komu dal napít. Pověsil tedy krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a hospoda U Pinkasů se záhy stala centrem společenského i politického dění a posléze i centrem českého vlastenectví. Do salonku zvaného Dolní sněmovna sem chodili rokovat Palacký, Rieger, Jungmann a v neposlední řadě i budoucí prezident T. G. Masaryk. Na pivo k Pinkasům ale často mířili i známí herci a spisovatelé a po letech k nim přibyl i další budoucí prezident Václav Havel a jeho přátelé. Plzeňské pivo a příjemné prostředí prostě lidi tehdy spojovalo. V současné době se zde Pilsner Urquell čepuje už třetí století a je důkazem toho, že když se propojí kvalita s tradicí, je vyhráno.

 

Po prohlídce jsme si samozřejmě daly po půllitru oroseného piva a ochutnaly zdejší speciality, na jejichž přípravu dohlíží šéfkuchař Robert Koura. I on je studnicí nejrůznějších veselých historek, zajímavých informací a v neposlední řadě i tradičních receptů z historie restaurace. Věřte, že když k tomu nádavkem baštíte takové specialitky, jako jsou pikantní pomazánka z pivního sýra na topinkách, marinované vuřty pečené v černém pivu, křehké kuřátko s rozinkami vonící po pivu nebo jablíčka v pivním těstíčku, už vám nic nechybí k naprosté spokojenosti. U Pinkasů se nám zkrátka a dobře opravdu moc líbilo.

Vendula Presserová, PDPK, 22. října 2019

Share This